Hälsan hos ditt tak kan avgöra hälsan för resten av ditt hem. Så det är viktigt att förstå när du ska installera ett nytt tak för att bespara dig från potentiellt kostsamma problem som översvämningar och strukturella skador. En ny takinstallation är en komplicerad process, så husägare måste inte bara välja sin takläggare med omsorg, utan bör också förstå processen för att installera ett nytt tak – takläggare stockholm tjänster. Läs vidare nedan för att ta del av vanliga tecken som kan indikera på att ett tak byte bör göras.

Ålder

Åldern på ditt tak är en enorm avgörande faktor för om du behöver en ny takinstallation eller inte. I allmänhet, om du har ett tak gjort med asfalt shingel, kan det hålla i cirka 20 år. Samtidigt tenderar ett plåttak att hålla lite längre, allt från 50 till 80 år när det är välskött. Om ditt tak håller på att nå slutet av sin livslängd är det dags att börja fundera på att lägga ett nytt tak för att förhindra skador på ditt hem.

Läckor och vattenskador

Vanligtvis när en läcka har uppstått och vatten börjar tränga igenom så är det ett tecken på att taket gett vika. Du kan behöva kolla på vinden emellanåt. Om det finns fuktfläckar på väggarna, färg avlagringar på väggar och tak eller fuktiga takbjälkar kan det vara dags för en ny takinstallation. Läckor och vattenskador inuti ditt hem är också en anledning för att undersöka integriteten hos ditt tak innan det leder till strukturella skador, röta och andra problem. Om du är osäker på om ditt vattenrelaterade problem kräver ett helt tak byte, var noga med att prata med en takläggare för råd.

Gamla tegeltakpannor
Gamla tegeltakpannor

Mossa och mögel

Mossa, liksom mögel och svamp, kan växa på takets mörka partier och låsa in fukt som orsakar skador. Det kanske inte finns några tecken på läckor på vinden ännu, men utseendet på denna oönskade grönska som växer på ditt tak kan vara en indikation på problem som komma skall om inget görs åt saken. I fall med mossa och mögel kan taktvätt vara det som krävs för ett mer hållbart tak. När en taktvätt görs så ses det till att all mossa och mögel avlägsnas från ditt tak, därefter görs en takbehandling som gör så att de framtida återväxten på taket fördröjs avsevärt.

Ruttna brädor

När brädor under taket börjar ruttna kommer det generera i att taket börjar sjunka. Detta är ett tecken på att det är dags att det byta ut taket eftersom skadorna bara blir värre med tiden och detta kan i värsta fall leda till att taket så småningom kommer falla samman helt, vilket ingen vill vara varse om.

Categories: Lägga tak

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *